1. listopada 2010.

Nasumicno izabrano


Motiv #1: WC SKOLJKE
Kaze gospon Slavoj Zizek kako niposto nije doslo vrijeme kada ce ‘’velike pripovijesti’’ i ideoloska navlacenja zavrsiti u ropotarnici povijesti. Ima jos dosta materijala za ovakve price, a najbolji dokaz su naizgled trivijalni detalji koji nas subliminalno indoktriniraju dok se bavimo svakodnevnim aktivnostima. Svijet je postao selo velicine graska, ali razlicite civilizacije i dalje pokusavaju dohvatiti um svakoga od nas. Pogledajmo samo wc skoljke, rece Zizek. Senzibilne francuske duse dizajnirale su skoljke u kojima izmet odmah nestaje, ne vidimo ga i nije nas briga. Inovativni Ameri nakon kenjanja suoceni su s plutajucim izmetom. S druge pak strane, svapske skoljke su tako radjene da govno pada na ravnu povrsinu kako bi ga disciplinarni njemacki racionalisti mogli dobro promotriti i ustvrditi imaju li gliste ili neku drugu bolest. Upravo takav wc imamo u stanu Grazu. Diskretno prckanje po mozdanim stanicama ili samo nesuvislo trabunjanje? Hocu li se isti vratiti kuci?

Sablast Marxa (Derrida) kruzi ulicama Graza

Motiv #2: CRVENE ULICE
U engleskom jeziku poznat je izraz ‘’to paint the town red’’, sto bi znacilo izaci van, posjetiti nekoliko pubova/birtija i super se zabaviti, uglavnom uz rijeke alkohola. Nevjerojatno ali istinito, u Grazu su neke ulice doslovno crvene (Jakoministrasse). Ali nema vajde od mene… Veceri provodim citajuci knjige i gledajuci filmove, zadnje pivo popio sam u nekom dublinskom pubu prije par tjedana. Miris caja od jabuke i cimeta, deka koju je baka sasila, dobar film i djevojka u zagrljaju dobitna su kombinacija. Zapravo ne ako pustis neki horror film B produkcije, jer ona ce ga mrziti a ti ces cupati kosu zato jer ona okrece glavu bas kada na red dodju najbolji kadrovi (citaj: kadrovi prepuni filmske krvi, dobre animacije i kvalitetnih maski). Idem proguglati pojam ‘’kompromis’’…

Jakoministrasse

Motiv #3: NISAM OTISAO DALEKO
Hodam ulicom i cujem krovopokrivace kako po ‘’naski’’ komentiraju sinocnju nogometnu utakmicu, djevojka u prolazu na bosanskom razgovara s cimericom preko mobitela, kroz gomilu reklama i jumbo plakata ‘’zalomi’’ se i koji natpis s par dijakritickih znakova. Malo manje se osjecam kao stranac, malo vise kao gastarbajter koji je dosao po nesto cega u svom mjestu nema.


Nisam otisao na intercultural orientation predavanja, nema smisla. Sve sto sam trebao znati rekao mi je cimer, pa cak i kako se pale cudnovate lampe koje imamo u stanu (trebas ih senzualno dirati kako bi ti podarile svjetlost). U zraku se osjeti poznati srednjoeuropski stih, samo sam par stotina kilometara daleko od kuce.

Slicnosti i razlike (Graz/Osijek)

Za neke stanare doma govori se kao da su pali s Marsa; ne znaju za sto sluze plahte, pokrivaci, sudoperi, brkaju funkcionalne uloge kuhinje i kupaonice… Spremacica Mila vec ima crnu listu.

Motiv #4: HABSBURSKA EGZOTIKA
Djevojka i ja hodamo kampusom. Sredjujemo dokumente, trazimo predavaonice, komentiramo sve i svasta. Nekako smo ‘’zalutali’’ i u sveucilisnu knjiznicu. Citaonica je ‘’filmska’’, predivna, dodje ti da procitas sve sto se nalazi na okolnim policama.

Sveucilisna knjiznica

Nakon toga ulazimo u staru pekaru blizu fakulteta. Kao da smo prosli kroz neki vremenski portal i zavrsili u 1905. godini. Stara blagajna, stolovi i stolice… Sve je sredjeno do najsitnijih detalja. U ozracju profinjenosti i elegancije prodaju se kifle, kruh, kolaci. Dorucak u parku, blizu Keplerova spomenika. Ostaci habsburskog naslijedja izgledaju kao prava egzotika, zaboravljam na politikanstvo i imperijalizam minulih stoljeca.

Dorucak u parku

JOS PAR FOTKI...

  Jakominiplatz, centar grada

Graz ima preko 100 kilometara biciklistickih staza

U Intersparu Vegeta se prodaje pod...

TURSKOM HRANOM!

Nema komentara:

Objavi komentar